Blog

Inspiratiesessie op de basisschool het Eiland in Zaandam

maandag 19 oktober 2020

Wat houdt een inspiratiesessie in?

In ongeveer twee uur maakt een groep leerlingen kennis met de wondere wereld van het ondernemen. Een inspirerende ondernemer, de Master, verzorgt samen met de leerkracht een interactieve gastles, waarin de leerlingen kennis maken met de verschillende facetten van het ondernemingsschap.

Wat is dat eigenlijk, ondernemen?

Masters Peter en Callista hebben de eer om de allereerste inspiratiesessie te doen voor een kleine groep van 30 kinderen uit groepen 7 & 8.

Als voorbereiding hebben de toekomstige Ontluikende Ondernemers elk een vragenlijst ingevuld over wat zij denken dat of wat ondernemen inhoudt en wie zij zien als succesvolle ondernemers. Welke eigenschappen zijn belangrijk en waar ben jij goed in als persoon?

Ideeen

Netwerken = speeddaten


Tijdens de Inspiratiesessie gaan de kinderen met elkaar in gesprek en denken na over hun kwaliteit: waar ben ik goed in, vind ik leuk en waar krijg ik energie van. Met dit soort vragen gingen de kinderen met elkaar in gesprek, kris kras door het lokaal.  Ze krijgen eerst een overzicht van 5 kwaliteiten:

 • Regelaar;
 • Rekenwonder;
 • Eindbaas;
 • Creatieveling;
 • Verkoper.

 

Voordat ze met elkaar het gesprek aangaan, bekijken ze welke kwaliteit henzelf typeerde. En dan hop, door de klas gaan met je eigen kwaliteiten voor ogen, uitpluizen wat de kwaliteiten van je gesprekspartner zijn en hoe je elkaar kunt versterken, zoals elke ondernemer dit op een beurs wel eens heeft gedaan. De kinderen leren dat er geen ‘beter’ is, dat creatief zijn net zo goed en belangrijk is als goed kunnen verkopen, goed kunnen rekenen of goed kunnen verbinden.

Ben jij een ondernemer in spe?

Iedereen weet inmiddels hun eigen kracht en kwaliteit. Dan is het tijd om even de kennis van de ontluikende ondernemers te testen over ondernemen. Want je moet toch eerst de basis weten als je gaat ondernemen. Vragen zoals:

 • Wat is omzet?
 • Heb je een ondernemingsplan nodig?
 • Welke kwaliteit is het meest belangrijk voor een onderneming?
 • Is de juf een ondernemer?
 • Ben jij een ondernemer in spé?

Op ontdekking naar je kwaliteit

Elke onderneming heeft verschillende competenties nodig en hier gaan we met de kinderen naar opzoek. Want iedere kwaliteit is net zo belangrijk en het gaat erom dat je jouw kwaliteit kent en ook die van anderen, zodat je goed presteert. Dus, een goede mix van eigenschappen  was belangrijk voor de onderneming. 

Dit start met de directeur te bepalen. Vanuit daar worden de groepjes gehusseld, zodat er teams ontstaan waarin alle kwaliteiten aanwezig zijn. Want de ondernemer zoekt een optimale mix van kwaliteiten die hij bij zijn onderneming nodig heeft.

Jongen met ideeen

Ondernemingsplan

Dan is het tijd dat de kids een businessidee bedenken. Per hoofdstuk van een ondernemingsplan in 3 minuten opschrijven in het betreffende vak van de placemat. Want wat hoort er allemaal in een ondernemingsplan? Het gaat verder dan alleen een naam met een bijpassend logo bedenken:

 • Wat is je product of dienst? 
 • Wie zijn je klanten
 • Wat gaat het opleveren?
 • Wat ben je er aan kwijt?
 • Wat heb je nodig en maakt je winst?

 

Elke leerling krijgt 3 minuten om aan een ‘ hoofdstuk’ van hun onderneming te werken. De Masters checken tussendoor bij de directeuren, de ‘eindbazen, van de startups in en vroeg hoe de samenwerking verloopt en of de startup vorm krijgt. 

Master Peter geniet van de samenwerkingen die ontstaan: “Tijdens deze placemat-sessie zie je de competenties opborrelen en soms botsen en vervolgens samenwerking betekenis te krijgt. Zo was er een meisje die het allemaal wel wist en in dat groepje een ander meisje die dat niet leuk vond. Met interventie van de masters ontstond vervolgens weer constructieve samenwerking.”

De pitch

En dan, the moment of truth: de pitch van de ondernemingsplan! Als ondernemer is het heel handig als je met veel enthousiasme over je eigen bedrijf en plannen kan vertellen. Na wat tips and tricks van de Masters ging het los!

Wat levert de inspiratiesessie op?

Tijdens deze sessie komen de kinderen al een klein beetje in contact met ondernemen. Ze worden geïnspireerd om over hun eigen capaciteiten en talenten na te denken en hun eigen kennen en kunnen op gebied van ondernemen te ontdekken. Een laagdrempelige, leuke manier om al een startup te beginnen en om een idee te krijgen wat de volledige Masterclass inhoudt. We hopen weer te geven in het voorjaar van 2021!