Blog

Casestudy: Ontluikend Ondernemen op basisschool De Kernschool in Zaandam

maandag 17 augustus 2020

30 kinderen die nog niet zo lang in Nederland wonen. Soms zijn ze er een maand of misschien al een half jaar. Ze zijn geboren in landen als China, Turkije, Bulgarije, Ecuador, Syrië en ga maar door. Hoe leuk zou het zijn als zij hier een onderneming starten geïnspireerd door het land waar ze geboren zijn??

Bedenk een bedrijf dat typisch is voor je land van herkomst

In de eerste les bedenken de kinderen een eigen bedrijfje, dat typisch is voor hun land van herkomst. Die instructie lijkt heel lastig als ik, Peter van Ontluikend Ondernemen, vraag waar Hao vandaan komt. “Amazon”. Ach jongen, dacht ik, lastig toch zo’n nieuw land en dan worstelend met taal niet wetend wat ik vraag.

Winstprognose: 15.000 euro

Maar hoe fout toch weer zo’n gedachte, als na 15 minuten blijkt dat Hao de concurrent van AliExpress uit China bedoelde: Amazon, dus. Of beter: Amazon 2.0. En hij komt uit China. Dus! Hao werkt zijn bedrijfje grondig uit: een webwinkel, prijzen, een heuse business case met getallen, met als bottom line: 15.000 euro winst.?

De bedrijfjes die naar de volgende ronde gaan zijn..?

Aan mijn tafel zaten vijf van dergelijke kanjers. Jozep werkte SIOC House Pro uit (een warenhuis); Mohamed PizzaPo; Jeroen Jeroen Pizza&Pasta; Achmed Achmed Pizza. De andere tafels kenden soortgelijke resultaten en ik mocht maar 2 bedrijfjes naar de volgende ronde loodsen. Dus moest iedere Ontluikende Ondernemer aan mijn tafel even zijn bedrijfje pitchen (gelijk een leuke taaloefening) en werd na de ‘boks’ (welk kind kent dat niet?) in wel drie stemronden gekozen.

Wat is Ontluikend Ondernemen?

De leerlingen worden in de periode februari tot en met mei in teams uitgedaagd een idee voor een bedrijf te bedenken en uit te werken. Na een kennismaking en introductie leren zij in vier lessen hun bedrijfsidee om te zetten in een bondig ondernemingsplan. Vervolgens krijgen de teams een pitchtraining, waarna de teams hun ondernemingsplan presenteren aan de school, de ouders en een jury. Vanuit alle inzendingen beoordeelt de selectiecommissie normaliter vervolgens welke zeven finalisten in de Grande Finale mogen pitchen voor de titel: Ontluikend Ondernemer.

Dit jaar konden we het programma helaas niet afronden vanwege het Coronavirus (COVID-19). Er is ook geen crowdfunding geweest en hebben we de finale moeten annuleren. Sommige Masters en scholen gaan waar mogelijk via een aangepast programma door met het programma. Op woensdag 5 juni, de dag dat de finale plaats zou vinden hebben we in samenwerking met onze sponsor Kiss Bakery uit Zaandam taarten aangeboden aan de deelnemende scholen en Masters. Denk jij nu 'wat een tof programma!' en wil je volgend jaar meedoen met je school of als Master? Neem dan contact met ons op.  

Wordt vervolgd..

Volgende keer lees je het vervolg op de ondernemersreis van de kinderen van OBS De Kernschool in Zaandam. In de volgende les gaan we de teams samenstellen, taken verdelen en het product uitdiepen. O.a. met een YouTube imperium in wording en wie speelt de baas?

De Masterclass Ontluikend Ondernemen is een initiatief voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool.